diumenge, de desembre 31, 2006

l'home dels nassos japonès


En realitat es diu Tengu, i no és l'home dels nassos ni apareix en 31 de desembre.
Tengu és un déu menor de la mitologia japonesa, un àngel guardià que ens defensa dels mals esperits.
El podem trobar representat de diferents maneres, però la més comú és la que us presento jo, bé, (aquesta és la meva interpretació). De vegades té bec com les aus, i el color de la pell pot ser d'un altre color.
Normalment es troba als temples en grans escultures de pedra, també és al mont Fuji, vigilant les portes del cel.
De vegades duu una espasa o un ventall màgic amb els que pot provocar vents molt forts que espanten als dimonis, i als humans, si recordeu Boles de Brac, el follet tortuga en tenia un.
És un guerrer i per tant expert en arts marcials. Per això algunes vegades apareix en algun manga o anime.
Aquesta representació en concret, la del nas llarg i la cara vermella, és una imatge que els japonesos associen als "Gaijin", els forasters. Us imagineu la primera vegada que un japonès veu un guiri cara vermell, pelut i amb el nas gran. Jo tenia un mestre de taller a la universitat anglesa, que passava els estius a Malgrat, i s'hi assemblava molt. Haig de reconèixer que els orientals, per norma general tenen el nas més petit que nosaltres, i que son força barbamecs.
A casa meva en tenim una màscara de fusta, molt antiga, decora l'habitació japonesa, una habitació de tatamis, tradicional que tenen moltes cases.
La màscara de Tengu ens protegeix dels dimonis, i es que us haig de dir que els japonesos són molt supersticiosos i conviuen diàriament amb el món sobrenatural.
I qui es pensi que els japonesos estan tronats, que es tregui la roba interior de color vermell i no mengi raïm aquesta nit.

Bon cap d'any!

1 comentari:

Waipu Joan ha dit...

Bon any!
Des de Tarragona, Catalunya, una abraçada ben cordial!