dijous, d’agost 13, 2009

...i tres!

Aquest matí cap a les 8 un altre terratrèmol!
Una rèplica del de fa dos dies, més curt i de menys intensitat que els anteriors no ha deixat de sacsejar el nostre ànim.
El matí mateix de l'anterior terratrèmol feia de reporter aficionat i us explicava que no hi havia hagut ferits, això ho deia 3 hores després dels fets. Tanmateix el terratrèmol ha causat més de 1oo ferits i un mort, a part de danys materials i logístics, com ara esllavissaments de terres, esvorancs a carreteres i més de 4.ooo llars destruïdes.

Comentava tot això a l'hora d'esmorzar amb l'Aya. Segons ella, per un terratrèmol d'aquesta intensitat el balanç no ha estat tan dolent. La nostra regió, Kanagawa, Tòquio, Shizuoka, és una zona molt ben preparada per afrontar terratrèmols.
L'àvia de l'Aya, la Tsugi san, va viure el Gran Terratrèmol de Kanto de l'any 1923 ( la nostra regió ), aquell terratrèmol va succeir el dia 1 de setembre, a l'hora de dinar. El pitjor de tot no va ser la magnitud del terratrèmol de 8.6 Richter, va ser que aquella hora ( explicava Tsugi san ) tothom tenia els foc encesos per fer el dinar, i els focs van convertir les ciutats, recordem que al Japó les cases eren i són de fusta, en un infern. Més de 500.000 persones van perdre la vida.
Els tifons d'estiu van propagar el foc que es va extendre per tota la regió, el terratrèmol va provocar un Tsunami que va arrassar amb la costa de Tokaido.
Sense comunicacions ni aigua ni llum, la població va entrar en panic, aviat van haver rumors de que Tòquio havia quedat arrasada, la península de Izu enfonsada al mar, que els volcans havien entrat en erupció i que un gran Tsunami s'acostava per empassar-se l'illa.
Poc després van arrivar rumors que els Coreans volien aprofitar la situació i envair el país, amb l'ajuda dels xinesos. El govern va haver d'instaurar la llei marcial però no va poder evitar el linxament de ciutadants extrangers, pillatges i malalties causades per la manca d'aigua i d'un mínim de condicions sanitàries.
Va ser un desastre que encara es recorda, i cada any el dia 1 de setembre les alarmes dels ajuntaments sonen en record i memòria dels que hi van deixar la vida. Per això Kanagawa és molt segura i estem ben preparats. Per que hem après del passat. No sé si l'Aya ho ha dit per tranquiŀlitzar-me, però m'agradat la seva seguretat.

Tòquio.

Yokohama.

L'estació de Manonuchi.