dilluns, d’agost 17, 2009

Memòria oblidada

Aquest dissabte passat van fer per la tele "Letters from Iwo Jima", una peŀlícula dirigida per Clint Eastwood, germana de "Flags of our Fathers".
Els dos films narren la batalla de Iwo Jima, durant la Segona Guerra Mundial. L'un des del punt de vista americà i l'altre del japonès.
Cartes des de Iwo Jima "Letters from Iwo Jima", ens explica la vida dels soldats japonesos que defensaven la illa. Les cartes que escriuen als seus familiars iŀlustren les seus pensaments i pors.
Ens miràvem la peŀlícula l'Aya, la seva germana ( que havia vingut a passar el cap de setmana ) i jo. Em va sorprendre el fet de cap de les dues no tenia ni idea de la batalla de Iwo Jima ni tant sols on era l'illa.
Hi ha un moment de la peŀlícula en que el General Kuribayashi, defensor de l'illa, arenga les tropes i els demana que sacrifiquin la vida per la pàtria. Més de 20.000 japonesos van morir en aquella batalla el general inclòs.
He llegit opinions que diuen que la forta resistència en la defensa de l'illa va fer entendre als americans que no podria haver una invasió del Japó. Com de fet no va haver. Potser el sacrifici de Kuribayashi i els seus homes no va ser en va, però el fet es que la generació que ronda els 30 anys actualment no té ni idea de qui va ser Kuribayashi ni on és la refomuda illa. I no parlem dels que venen darrere.
De fet la pel·lícula és americana, i crec que molt neutral, cosa que els honora, almenys al senyor Eastwood.

L'endemà vaig trobar l'Aya cercant històries a la xarxa sobre Iwo Jima, que en realitat es diu Iwo To ( illa Iwo ), un error dels americans fa fer que llegissin malament el kanji d'illa, com ho fan amb el Fuji San quan diuen Fuji Yama. Abans de la batalla hi havia població civil que va ser evacuada, i que no va tronar mai més, Iwo és una illa volcànica que fa pudor d'ous podrits, i on no hi creixen ni les males herbes, ara és una base de les forces d'autodefensa del Japó, i una gran tomba i memorial a l'estupidesa humana.

Per cert Iwo To és aquí.