dimecres, d’agost 26, 2009

Senpai-Kouhai

Senpai-Kouhai és la parella bàsica en el sistema social japonès, des dels mecànics o fusters passant pels policies, oficinistes, dissenyadors, perruquers, camàlics, executius, periodistes,etc. Poro nomes en el món laboral, també a l'escola, els amics o la parella.
El Senpai és el més gran, qui té més experiència o més anys.
El Kouhai és el jove, el nou, l'aprenent.
En el món laboral el Kouhai deu respecte al seu Senpai amb qui treballarà sempre. El Kouhai no opina si el Senpai no li demana, no treballen com un equip sinó com part de la cadena de comandament típica al Japó de dalt a baix. Si el Senpai s'equivoca la responsavilitat és de tots dos i el mateix passa i és el Kouhai qui comet l'error.
El cas d'èxit serà el Senpai qui rebi els honors.
Per cert en una munió de Salaryman es possible reconèixer els Senpai dels Kouhai pels vestits que duen, els Senpai de gris i els Kouhais de negre.

Aquesta setmana he vist directament la relació Senpai-Kouhai a casa meva.
Fa unes setmanes vam comprar una nevera nova a Yamada Denki ( vindria a ser com un Miró però en gran ), aquesta nevera, però ha estat de pega, primer la van instal·lar desnivellada i es veia inclinada com la Torre de Pisa, aleshores uns operaris de Yamada Denki la van posar dreta. El Sempai del grup ens va fer notar que les portes no s'obrien bé, i que hauríem de trucar a la botiga, al cap d'uns dies el descongelador va fallar i ens va fer malbé el menjar. Aleshores Yamada Denki va decidir canviar-nos la màquina per una de nova, en comptes de mirar de veure quin era el problema. Al Japó va així, si una cosa no va, fora i una altre de nova.
Ahir van venir a dur-nos la nevera nova dos operaris diferents de les dues primeres vegades, el Sempai un tipus fatxenda i set ciències va menysprear el treball dels seus predecessors que havien posat la nevera dreta i ens va fer entendre que aquest model de nevera sempre té problemes de portes i congeladors però són per culpa de l'us inadequat. Aleshores un cop instal·lada la nevera al seu lloc va despatxar al Kouhai al camió a envolicar la defectuosa i es va quedar sol mirant de posar la nevera dreta ( feina que havia requerit 3 operaris anteriorment ), al final o va aconseguir no sense moure l'aparell endavant i en darrere diverses vegades sense les estores folrades que els camàlics empren per protegir els terres de fusta. El resultat la nevera dreta i el parquet arruïnat.
El pobre Kouhai un tipus molt simpàtic al camió envolicant la nevera vella i esperant que el mil homes acabes la feina. El fet que no ens vam adonar del problema fins més tard quan la llum va canviar i van poder observar la destrossa al terra. Van trucar de seguida a Yamada Denki, a un pobre noi que ens deu tenir avorrits a nosaltres i a la ditxosa nevera.
Aquest matí han vingut amb un encarregat els dos operaris d'ahir, mentre l'encarregat es mirava els desperfectes i feia el seu informe, Senpai i Kouhai de genolls al terra demanant perdó, jo ho he trobar una mica exagerat però és la seva manera de fet. El pobre Kouhai que no va tenir res a veure amb l'error del seu company ha hagut de venir i demanar perdó també.
El tema tindrà solució, Yamada Denki es posarà en contacte amb l'empresa constructora de l'apartament i pagarà la reparació del terra. Excuses acceptades i experiència viscuda.

2 comentaris:

maria ha dit...

No la coneixia aquesta relació social-laboral.
Un article molt interessant.

USD ha dit...

ja he penjat les teves portes obertes. Moltes gràcies