dilluns, de juliol 05, 2010

La llegenda de Tanabata


Aquest cap de setmana Hiratsuka ha estat el centre d'atenció, com cada any ha vingut gent de tot arreu per celebrar el Tanabata.
El Tanabada o Festival de les Estrelles celebra la unió dels estels Vega i Altair separats per la Via Làctia.
És una festa d'origen xinès anomenada Qi xi, i que va ser adoptada al Japó, pel palau imperial de Kyoto durant la era Heian. El festival es va estendre al públic en general a principis de la era Edo, barrejant-se amb altres festes com el Bon Odori, ja que aquesta festa es celebrava alehores el dia 15 del setè mes. Així es va originar el festival de Tanabata modern. Durant l'era Edo, les noies demanaven tenir millors habilitats en la costura i l'artesania, i els nois demanaven tenir millor caŀligrafia a base d'escriure desitjos en fulls de paper. En aquesta mateixa època el costum era fer servir la rosada que quedava als fulls de taro per crear la tinta utilitzada per escriure aquests desitjos. Avui en dia, el Bon Odori es celebra el 15 d'agost del calendari solar, més a prop de la seva data original al calendari lunar, però més separat de la festivitat de Tanabata.
El nom "Tanabata" es basa remotament en la lectura japonesa dels caràcters xinesos 七夕, que solien llegir com "shichiseki". Es creu que existia per la mateixa època una celebració de purificació Xinto, en la qual una miko ( monja xinto ) teixia un tros de tela especial anomenat Tanabata i l'oferia a déu per resar demanant protecció per als camps d'arròs contra les pluges i les tempestes, i per a una bona collita a la tardor. Gradualment, aquesta cerimònia es va barrejar amb el festival per a la súplica d'habilitats i es va convertir en Tanabata. És estrany que els caràcters xinesos 七夕 i la lectura "Tanabata" per als mateixos caràcters en japonès s'unissin per significar el mateix festival, tot i que originalment representaven dues coses diferents.

Igual que Qi xi , Tanabata s'inspira en el famós conte asiàtic de la princesa i el pastor .
Orihime-Vega ( Princesa Teixidora ) era la filla de Tentei, Rei Celestial. Orihime teixia teles esplèndides a la vora d'Amanogawa, Via Làctia. Al seu pare li encantaven les seves teles, i ella treballava dur dia a dia per tenir-les llestes. Però alguna cosa aflijía la princesa, perquè a causa del seu treball mai podia conèixer a algú de qui enamorar-se. Preocupada per la seva filla, Tentei concertar una trobada entre ella i Hikoboshi-Altair ( Pastor de les estrelles ), que vivia a l'altra banda del riu Amanogawa. Quan els dos es van conèixer, es van enamorar a l'instant l'un de l'altre, i poc després es van casar. No obstant això, un cop casats Orihime va descuidar les seves tasques i va deixar de teixir per Tentei, alhora que Hikoboshi va descuidar el seu ramat i va deixar que les estrelles escampades pel cel. Furiós, Tentei va separar als amants, un a cada costat de l'Amanogawa, prohibint que es veiessin. Orihime va sentir molt la pèrdua del seu marit, i li va demanar al seu pare poder veure's una vegada més. Tentei, commogut per les llàgrimes de la seva filla, va permetre que els amants es veiessin el setè dia del setè mes, sempre que Orihime tingués acabada la feina. Tanmateix, la primera vegada que van intentar veure's es van adonar que no podien creuar el riu, ja que no hi havia cap pont. Orihime va plorar tant que un grup de garses va anar en la seva ajuda i li van prometre que farien un pont amb les ales perquè pogués creuar el riu. Però si un any, aquest dia, plou, les garses no podran anar-hi i els dos amants hauran d'esperar fins l'any vinent.

2 comentaris:

maria ha dit...

Aquesta història sempre em recorda a un capítol de "Ranma 1/2".Si se'n poden aprendre de coses amb els dibuixos...

tobuushi ha dit...

Molts manga o anime es basen en la mitologia xinesa o japonesa.