dilluns, de juliol 26, 2010

Kakigori

Si veniu al Japó ara a l'estiu veureu un munt  de senyals com aquest, amb el kanji de gel, vol dir que en aquest establiment hi podrem trobar "kakigori", el "kakigori" és gel ratllat fins que sembla neu, per donar-li sabor s'hi afageixen xarops, o altres sabors, de fet s'han sofisticat tant que fins i tot se'n fan amb gelats italians i vinagre de Mòdena, què bons!!!

Aquest és de "matcha", te verd amb azuki, mongetes dolces. Té un sabor molt japonès. Els nens però prefereixen els de colors brillants i sabors tradicionals, com cirera, maduixa, meló, o el blau tropical ( rotllo "Frigurón" ).
L'altre dia vaig saber que els japonesos mengen "kaigori" des de fa mil anys, doncs ja en menjaven al període Heian, l'època històrica del Japó on la cultura va arribar al grau més alt de sofisticació. I ja ho deuria ser de sofisticada si podien gaudir de gelat a l'estiu.
Sembla ser que construïen cisternes que omplien amb neu i aigua de pluja, a l'hivern es glaçaven i després tallaven el gel en blocs que desaven en un magatzem colgat amb serradures. D'aquesta manera el gel es conservava fins l'estiu.

No he trobat cap imatge d'aquest període amb personatges menjant gel, però he trobat aquesta iaia preparant un "kakigori" amb la màquina, a sota una pila de tetrabriks amb xarops.
I és que l'estiu japonès és ple de receptes tradicionals, que van passant de generació rera generació, per ajudar a sobreviure la calor.

2 comentaris:

maria ha dit...

És el gelat que sempre pren en Shin-chan per fer-se passar la calor!No l'havia vist mai en realitat^^.Ja ho sabrem doncs!

tobuushi ha dit...

Sí, és el gelat que li agrada al Shin-chan, i si en menges massa també fa mal a la panxa.