dijous, de juliol 15, 2010

La dona i la feina


Japó és un país on ser dona és complicat, només cal veure una sessió del parlament per veure que la paritat no existeix, i que les dones són un anècdota "florida". Això passa amb la política, i amb les empreses, no conec cap empresa important on el president o cap membre del consell executiu sigui una dona.
Quan vaig assistir a la celebració dels 60 anys del diari esportiu on treballava el meu sogre, les úniques dones eren les hostesses.
Això no vol dir que no hi tinguem dones emprenedores, creatives, o professionals de prestigi, n'hi han, però segur que aquestes dones han hagut de fer un esforç extra que en altres països occidentalitzats no haurien hagut de fer.
La dona japonesa té un rol molt clar aquest país, mestressa de casa.
Estic fart de veure anuncis de sabó o rentaplats dels que cap empresa catalana o europea s'atreviria fer actualment.
Són moltes les actrius o models que desapareixen del "mapa" quan es casen, o quan tenen fills. Conciliar la vida laboral amb la feina és molt més difícil al Japó.
És difícil trobar escoles que es vulguin quedar canalla de menys d'un any, tot i que tenim centres especialitzats per mares treballadores com els "hoikuen", centres de dia. Però n'hi ha gaires.
La meva tieta ha estat una dona d'èxit professional, va arribar a ser executiva de RRHH l'empresa Idemutsu ( energies sòlides ) i ara treballa per govern. A canvi la seva família és un gat.
El que s'espera de les noies japoneses és que estudiïn en una universitat de noies, facin de secretària durant uns anys i que es casin amb el seu company de feina, que per ser home cobrarà més. I tot això abans des 25 perquè si no ja són massa velles i només podran trobar marit amb l'ajuda de les mares o les veïnes xafarderes.
A la meva família hi hagut situacions on el meu sogre, que és cap d'una empresa ha fet d'alcavot d'un seu subordinat amb la filla d'una amiga de classe de pintura de la meva sogra. Complicat? Molt!

Tot això m'ha vingut al cap quan he vist aquest anunci a la revista SUUMO, una revista especialitzada en pisos de lloguer o compra.
L'home assegut al sofà gaudint d'un vinet i la dona a la cuina, em pregunto com reaccionaria Pilar Rahola.

2 comentaris:

Joan ha dit...

També a casa nostra la paritat està lluny de ser una realitat, més enllà de les bones intencions i del que els governs volen aparentar.

A mi em sembla que la veritat al carrer és que, per norma general, avui en dia les dones continuen cobrant menys que un home per la mateixa feina. La conciliació entre món laboral i familiar és dificilíssima i generalment són les dones les que més han de sacrificar-se (en aquest sentit, tampoc és que siguin multitud les dones amb alts càrrecs a les empreses grans, tot i que el lloc on jo treballo és una bona excepció).

En relació al Japó, creus que això pot canviar amb el temps? què en pensen les generacions més joves?

tobuushi ha dit...

Joan, crec que la cosa va per llarg, la majoria de dones que conec encara tenen aquesta mentalitat, el seu objectiu és trobar un "bon partit" i crear una família. A la feina encara és pitjor, les empreses japoneses són molt immobilistes i si un petit canvi costa molt, imagina't aquest.

L'esperança està en les dones que han estudiat a l'estranger, les que han vist com són les coses fora del rigit esquema social japonès.
Es comencen a veure polítiques brillants, guapes i elegants que trepitgen el força al Parlament, potser gràcies al nou govern més progressista.
Models d'èxit que han creat la seva pròpia empresa ( encara, però, nomès en l'àmbit de la moda ).

Però pensa que estem en un país on les dones han d'anar en vagons de tren diferents a hores punta per evitar tocaments, i on guaitar per sota les faldilles d'una estudianta pot representar 3.000 euros de multa i 80 dies de presó.