dimecres, de febrer 15, 2012

Què és el "Katakana"?

El dijous passat us parlava del "Hiragana" un sil·labari japonès que pertanyia a la família dels "Kana", els "Kana" són caràcters creats a partir dels "Kanji" xinesos i serveixen per representar els fonemes de la llengua japonesa.
Així com el Hiragana és usat com a complement o substitut dels Kanji, el Katakana, actualment s'usa per escriure mots "prestats" d'altres llengües ( garaigo ), onomatopeies ( sobretot als Manga ), i nomeclatures scientífiques, com noms d'animals, plantes o minerals. Sovint també els podem veure representant noms d'empresa en logotipus, o són requerits per complimentar algun formulari escrit en substitució dels Kanji dels noms propis.
Al Japó hi ha noms i cognoms que malgrat estar escrits emprant el mateix Kanji, la lectura és diferent. O a l'inrevés, Kanji que tenen una lectura normal poden tenir lectures especials. Aquest és el cas de l'Aya, la meva dona, el seu Kanji "礼" es llegeix normalment com a "Rei" en comptes d'Aya.
Us vaig explicar que el Hiragana havia esdevingut una escriptura per dones i que durant el període Heian ( 794 - 1185 ) havia estat l'escriptura de la literatura gràcies a les obres de les dames Murasaki Shikibu o Sei Shonagon. Durant aquest període de pau, la cultura japonesa va florir i evolucionar adoptant un caràcter propi diferenciat de la cultura xinesa o coreana. Si les dames de la cort es dedicaven a escriure poesia, els homes estudiaven literatura i filosofia. Es creu que van ser els monjos estudiosos de les escriptures sagrades provinents de la Xina els que van crear els Katakana, simplifican els Kanji per poder escriure més ràpidament acotacions als estudis del text, com apunts de peu de pàgina, d'aquí el nom del sil·labari.
Darrerament s'ha estipulat amb la teoria que els Katana es trobessin escrits en llibres provinents de la península de Corea. El què e sap del cert és que és una escriptura emprada antigament per la comunitat religiosa budista, principal o exclusivament masculina. Per això, com veureu tot seguit, és una escriptura molt austera d'estil molt angulós, molt diferent de l'elegància rítmica plena de corbes del Hiragana.
Personalment penso que tot i que complica molt la vida això de tenir tants sistemes d'escriptura, trobe genial que hi hagués un tipus d'escriptura femenina i un altre de masculina, és com si nosaltres empréssim llatí, els homes i grec, les dones.Com en el Hiragana he omès les caràcters obsolets per no complicar-vos la vida. El Katakana, però, en ésser l'estil emprat per representar mots de llengües estrangeres, té unes aplicacions especial d'alguns dels caràcters, que no corresponen a cap fonema del japonès. Com per exemple: "di", "fi", "vi" ( com en francès ), i tots els que trobeu a faltar dins els quadres anteriors. En aquest casos empra una consonant i una vocal complimentària de mida més petita; "ティ" ( di ) "フィ" ( fi ), o una vocal que passa a representar una so consonant, "ウィ" ( vi ). En cas de vocals o sons llarg es fa ús d'un guió "ー".
Com exemple de l'ús del Katakana us posaré uns noms que us sonaran;
カタルーニャ ( Katarunya ), Catalunya. Aquest exemple iŀlustra la síl·laba tònica amb una "ー".
バルセロナ ( Baruserona ), Barcelona. Com heu pogut veure el japonès no usa les "L" i totes les consonant van acompanyades d'una vocal amb exempció de la "ん" ( n ),  per tant Barcelona serà Baruserona.
メッシ ( Messhi ), Messi és clar.
アントニ・ガウティ ( Antoni Gaudi ), Antoni Gaudí. aquest és un bon exemple de l'ús d'una vocal petita per formar el fonema "di".
イザーック・ザモラシッジャー ( Izakku Zamorashijja), Isaac Zamora Sitjà.

El Katakana podria ser molt útil per poder saber com es llegeixen els mots en seva la llengua original, si no fos per la simplicitat fonètica de la llengua japonesa. El japonesos acostumen a respectar els noms en llengua original o en el seu defecte en anglès.
Així ho fan amb els topònims sobre tot dels països amb els que han tingut tractes històricament, amb els que no s'empra l'anglès. Per exemple.
フランス ( Furansu ), France, França.
ドイツ ( Doitsu ), Deutscheland, Alemanya.
ホランダ ( Oranda ), Holland, Països Baixos. En aquest cas tinc la teoria de que es fa ús del castellà, ja que van arrivar al Japó al mateix temps que els portuguesos i els castellans.
イギリス ( Igirisu ), Great Britain, Gran Bretanya. Sembla ser que com el cas dels holandesos, els japonesos van aprendre el nom del portuguesos així "inglês" portuguès va esdevenir "iguirisu". Britànica com a estat no existia  al segle XVI.
Actualment el Japó diferencia entre britànics i anglesos ( イングランド ).
スペイン ( Supein ), España, Espanya. Per Espanya s'usa el terme anglès, curiós no? Tenint en compte que els espanyols van arrivar al Japó de la mà dels jesuïtes al segle XVI, i fins hi tot hi ha un pa de pessic que es diu Castella, derivat del què els portuguesos deien "pan de Castela", o sigui pa de Castella. Però és que resulta que al segle XVI Espanya tampoc existia, i portuguesos, castellans i holandesos anaven sota la mateixa bandera de Felip I ( II de Castella ). I aquests eren coneguts per Namban, bàrbars del sud. O sigui que aquesta pot ser una explicació perquè Espanya no s'escriu スパニャ ( Supanya ).


2 comentaris:

Marta ha dit...

Es complicat, no? Perqué aixó són els sons, però falta entendre el significat, no?Aix! No sé, ho veig força complicat i mira que ara hem començat a anar a classes de Bulgar que deu ni dó lo complicat que és!!

Claire ha dit...

El katakana és fatal! Sempre m'ha costat!
Tot i que em fa molta gràcia quan desxifro una paraula que ve de l'anglès i en realitat s'assembla un xurro a la paraula original, jejeje
Molt interessant saber l'origen del nom d'alguns països! No ho sabia! Gràcies!