dimarts, de febrer 28, 2012

Hayabusa, la feina ben feta no té fronteres

Alguns països, i no miro a cap en concret, s'estan barallant per obtenir el vist i plau d'un "magnat" americà, a la fi de convertir-se en el prostibul més gran d'Europa, d'altres miren endavant provant d'esdevenir el futur on viurà el benvolgut Capità Jean-Luc Picard.
L'exemple més clar d'aquesta mirada al futur, i de l'èxit aconseguit amb esforç, l'esforç de llevar-se ben d'hora, és el professor Junichiro Kawaguchi, el director del projecte Hayabusa ( Falcó Pelegrí ).

El professor Kawaguchi va estar a Hadano, el poble de l'Aya, el dissabte passat, per presentar el projecte en un seguit de conferències en que farà la volta al país. L'Aya hi va voler anar amb la seva mare, el professor, no cal dir-ho, és un heroi nacional, fins hi tot li han dedicat una peŀlícula,  Hayabusa Harukanaru Kikan, protagonitgada per Ken Watanabe ( L'Últim Samurai ), que interpreta Kawaguchi.

Hayabusa és un projecte de l'Agència Espacial Japonesa ( JAXA ), es tractava d'enviar un satèŀlit a un asteroide anomenat 25143 Itogawa, aterrar-hi, agafar mostres i tornar a la Terra amb la informació i les mostres.

El satèŀlit es va llençar l'any 2003 i va trobar l'asteroide l'any 2005 on hi va aterrar el novembre del mateix any, allí va recollir "pedretes" de mostra, malgrat la forma de l'ateroide no hi va trobar mongetes, i va tornar a la terra el juny de 2010. A la foto anterior es pot veure en una maqueta les dimensions de l'asteroide i l'escala del satèŀlit.

Petit, petit, la missió em recorda la peŀlícula de Bruce Willis, "Armagedon", on han d'aterrar un Space Shuttle d'amunt d'un meteorit abans que colisioni amb la Terra. Afortunadament aquest "Itogawa" no sembla que ens vulgui fer la punyeta.
El satèŀlit es va llençar a l'espai des del Centre Espacial Uchinoura a Kagoshima, el 9 de maig de 2003, us estalviaré els detalls de la missió, però si en voleu més informació podeu trobar-la a l'entrada de la Viquipèdia. Només cal dir que va ser un èxit, malgrat tots els entrebancs en què es va trobar l'equip i la dificultat del projecte.
L'Aya em va dir que la conferència va ser molt entretinguda, i les explicacions fàcils d'entendre pels qui, com jo, només coneixem l'espai a través d'"Star Trek" o la "Guerra de les Galàxies".

Aquesta imatge iŀlustra com, a l'aproximar-se a la Terra, el satèŀlit va llençar la càpsula amb les mostres i la informació de l'asteroide.

El porfessor va portar una maqueta de la capsula en qüestió, que pel disseny diria que el bon senyor es va quedar en les "pelis" d'Ed Wood. "Scotty" quin far de riure que et faries...(^_^)

L'Aya, em va portar un regalet, xocolata d'astronauta, no és que el Hayabusa anés tripulat, però algunes empreses japoneses finencien part dels projectes espacials fent propaganda dels seus productes amb els astronautes de l'agència espacial japonesa. Encara no l'he tastat, però us puc dir que el paquet és molt lleuger.

3 comentaris:

maria ha dit...

Impressionant!

tobuushi ha dit...

maria.
La xocolata? (^ _ -)

Claire ha dit...

Que guai que l'Aya pogués anar a la conferència. Mola molt aquest home, i sí, la xocolata també!! :-D