diumenge, de maig 07, 2006

Shikibu

A molts de vosaltres el nom de la nostra fila us semblarà estrany, ja us puc ben dir que als japonesos més. Ja que Shikibu no és un nom, sinó una classe de funcionari encarregat de les cerimónies "Shiki".
Però, per què es diu així? Doncs, si us llegiu l'article següent ho entendreu.


Murasaki Shikibu (c. 978- c. 1014) Escriptora japonesa. Va néixer a la meitat del període Heian com a filla del modest lletrat i literat, Fujiwara no Tametoki, pertanyent a una família de funcionaris lletrats de la mitjana noblesa, encara que llunyanament emparentada amb la poderosa família Fujiwara.
El seu pare li va donar una excel·lent educació, i la noia va destacar per la seva intel·ligència assimilant llibres que fins i tot els joves trobaven difícils. La seva infància, emperò, no va ser molt feliç, perquè el seu pare va morir poc després del seu naixement, així com la seva germana més gran, de qui ella depenia. Poc després va casar amb un noble de semblant classe social, Fujiwara no Nobutaka, que moriria també deixant-li una filla. En aquest penós context va crear la seva novel·la El relat de Genji, de caràcter realista. L'obra li va donar molta popularitat, per la qual cosa el primer ministre Fujiwara no Michinaga la va agregar a la cort de l'emperadriu Akiko com a dama de companyia fins a l'any 1013. L'any següent va morir i la seva tomba es conserva en l'antiga capital Kyoto, escenari dels recorreguts dels seus personatges.

És autora d'un diari (Murasaki Shikibu Nikki) i del Genji monogatari, (El relat de Genji), la novel·la psicològica més antiga de la literatura universal ( segons Margerite Yourcenar la millor del món ), i la més important de la literatura japonesa clàssica. L'autora va viure l'esplendor de la família Fujiwara en el poder i la decadència de l'era Heian, i de forma pre-existencialista va advertir el buit i falsedat de la societat aristocràtica del seu temps, la mateixa que alimentava el patiment de les dones de la seva època. La seva notable capacitat d'observació la va fer reflectir amb realisme totes les emocions pròpies del ser humà en un intent per redimir l'ànima femenina atrapada en les tradicions masclistes i patriarcals de l'època Heian. Per exemple a les dones els estava prohibit aprendre a escriure "kanjis", ( massa complicats perquè els cervells femenins els poguessin assimilar ), d'aquí va sorgir l'ús de l'escriptura "hiragana", utilitzada actualment en la gramàtica, i especialment pels alumnes de primària i els estrangers illetrats com jo.

Fragment extret de la Vikipèdia, amb afegitons meus, sobre qui era la Murasaki Shikibu.