dimarts, de maig 16, 2006

"Geisha" a l'americana


Possiblement haureu vist la pel.lícula, "Memòries d'una Geisha", basada en la novel.la homònima d'Arthur Golden.
En aquest aquest llibre, l'autor descriu en tot detall la vida de les Geishes i les Maikos, explica com es pentinaven, la roba que es posaven, i les matèries que havien d'estudiar abans de convertir-se en Geishes.
A occident la idea de la Geisha ha estat adulterada i sovint les hem confós amb prostitutes, res més lluny de la realitat. Les Geishes són "artistes", si bé podien o poden tenir un protector, un "dana", un senyor que els pagui les despeses. Això no vol dir que venguin sexe a canvi de diners.
Les Geishes per altra banda són japoneses, és impopssible trobar una Geisha que sigui d'un altre país, és massa compromès i difícil, esdevenir Gheisa perquè una estrangera hi pugui accedir.
I aquí vull anar a parar. Hollywood, com sempre, amb la seva poca sensibilitat per les cultures que li són alienes, fa un camp mas, un poti-poti. Molts de vosaltres haureu sentit que a la Xina el govern a prohibit l'exibició de la pel.lícula en protesta perquè totes les actrius són xineses i fan de japonesa. Al Japó, malgrat tot gairebé no hi hagut queixes, tot i que s'haurien de queixar i amb raó.


La pregunta és, no hi ha actrius japoneses prou bones per fer el paper de Sayuri, ni prou guapes. Al Japó els encanta la Zhang Ziyi, a mi també. Però, desprès de viure gairebé dos anys al Japó us puc dir que fa una cara de xinesa que es veu d'una hora lluny. És com si el paper de Scarlett O'Hara li haguessin donat a la Beyoncé.
A part d'aixó, ni els pentinats, ni els vestits ni el maquillatge son de Maiko-san, gens ni mica. Perque ho veieu us ensenyaré imatges de vertaderes Maikos. Jutgeu per vosaltres mateixos.
Pel que fa a les actrius japoneses m'he permès triar les que a mi m'agradarien més pel paper de Sayuri. Podreu veure que no tenen res a veure amb la bellesa xinesa.




1 comentari:

Anònim ha dit...

Jo crec aquestes noies son totes molt guapes!! Potser els Americans pensa que la Zhang Ziyi es japonesa.....??