dimecres, de maig 24, 2006

Iogurt búlgar


Quan era més jove als cotxes de la policia nacional els deiem la "iogurtera" perquè anàven carregats de "mala llet". Aquest record és el primer que em va venir al cap en veure Mahlyanov Kaloya Stefanov àlies "Kotooshu". És aquest un "Rikishi", un "Sumosan", un lluitador de Sumo, de nova generació. El Sumo és un esport molt tradicional japonès, una mena de lluita greco-romana, fins als anys 80 aquest esport era exclusiu d'atletes japonesos. Desconec cap mena de prohibició anterior, almenys després de la guerra. Però si observeu un "Rikishi" d'aprop ho entendreu. És una vida molt sacrificada, des de molt petits viuen en gimnasos, anomenats "heya" on, a part dels estudis normals, es pasen tot el dia entrenant i menjant, per adquirir volum físic. És per això que has d'estimar molt aquest esport per, en un món on l'aspecte físic és tant important, sacrificar el teu cos per esdevenir un "gran" lluitador. El que crida més l'atenció dels "Rikishis" és la seva "humanitat". Ja que per poder competir a nivells professionals s'han d'engreixar molt, moltíssim. A més a més són homes molt grans. En "Kotooshu" medeix 203cm i pesa 147 quilos.

L'èxit d'aquest noi, té 23 anys, és que tot i ser extranger, és búlgar, s'ha guanyat l'afecte del públic, gràcies a la seva modèstia i bonhomia, a més a més a canviat la idea de que per ser "Rikishi" havies de ser gras. A part d'això es guapo, tot un "petit-suisse". Així doncs, és el primer europeu que aconsegueix el nivell "Ozeki" un grau per sota de "Yokozuna" ( campió ).

Actualment el món del Sumo està dominat per lluitadors mongols, el "Yokozuna" ( "solo puede quedar uno" com deien a "Los Immortales" ), és "Asashoryu", i l'últim lluitador a promocinar com "Ozeki" també és mongol "Hakuho", i n'hi ha d'altres que pugen amb força com "Asasekiryu". Però tots ells responen al tòpic del lluitator rodanxó amb cara de nadó i barbamec.
En "Kotooshu" no, amb el seu dabantal, patrocinat pel "iogurt búlgar Meiji" imposa el respecte d'aquell que reparteix mala llet, això sí, amb bones maneres.
Si us interessa el Sumo, podreu trobar informació, en anglès, al web oficial de la Federació de Sumo