dimarts, de setembre 05, 2006

Jo també vull un estat propi (II)

Cristòfor Colom, Príncep i almirall de Catalunya.

Va lluitar pel seu país enfrontant-se a la monarquia aragonesa dels Trastàmara.
Membre de la noblesa Barcelonina d’una família de tradició de mercaders i navegants, diputat, governador, militar, corsari, membre del Consell d’Estat, amb un germà que era president de la Generalitat i un altre que pertanyia a l’Església, amb escut d’armes, seguidor de la causa del conestable de Portugal i de Renat d’Anjou, en tant que reis de Catalunya. Addicte, per tant, al casal d’Urgell i la seva descendència portuguesa. Un personatge noble vinculat a la casa reial: un Colom príncep de Catalunya.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

I després de tot això, el van convertir en un dels "italians" més famosos de la història, el van fer tan espanyol com van poder, li van pendre a la seva familia tot el que havien dit que li donaven i, ara que sembla que cada vegada tenen menys arguments per dir que no era català, es dediquen a fer-lo passar per un tirà i un carniser, com si en aquella època no ho fos tothom vist des del punt de vista d'un ciutadà occidental del segle XXI.

tobuushi ha dit...

18.7.06

Colom un criminal?

Ara que quasi és imparable el reconeixement de la catalanitat d'En Colom a nivell internacional, ara l'Estat espanyol comença a difamar-lo. Es tracta de fer-lo un un fill de puta, un dèspota, un tirà, un criminal a qualsevol preu. No importa, com de costum, que la documentació no sigui original i que estigui preparada justament per difamar En Colom. Un ome que avia demostrat un respecte sagrat pels indígenes i per les seves costums (en femení, sí), la seva llengua i les seves propietats. que feia penjar un cristià si aquest avia donat mort a un indi, o que el feia tancar a la presó si els avia robat o violat les dones. Això ja avia motiva diverses queixes. Els primers ispans escrivien al rei que En Colom no els deixava tenir esclaus, ni esclaves, que els feia treballar la terra a ells, i fer-se construir les seves pròpies cases. I, és clar, de seguir així, allò seria la ruïna per ells, que justament s'avien traslladat a Amèrica a fer riqueses. Els reis fan detenir En Colom. El carreguen amb grillons, el desposseixen dels seus títols i béns i li proïbeixen tornar a posar els peus a l'illa Espanyola. L'informe Bobadilla eren els arguments i la justificació que els reis necessitaven. I ara ens la volen vendre com una versió de la realitat acurada i objectiva. Quan tot plegat és una maniobra política per treure's la família Colom del davant.

De fa temps que al nostre web (histocat.cat) hi ha penjat un article meu, intitulat "En Cristòfor Colom i el respecte als indis", molt il·lustratiu en aquest sentit i que us recomano de llegir si voleu tenir una visió més aproximada als fets.

Jordi Bilbeny

Anònim ha dit...

A això justament hem referia.

A en Colom el denigren i en canvi de El Cid no diuen ni piu, quan no deixava de ser un mercenari més de l'època.

tobuushi ha dit...

I un lladre ja que va robar l'espasa "Colada" mal anomenada "Tizona" al comte Berenguer Ramon II en un segrest.