dijous, de setembre 07, 2006

Jo també vull un estat propi (IV)

Josep Moragues i Mas (Joanet, avui a Arbúcies, 1669 - Barcelona, 1715)


Va ser un militar, que va lluitar pel bàndol austriacista a la Guerra de Successió, i Fill Il·lustre de Sant Hilari Sacalm
Josep Moragues i Sobrevia, que més endavant signarà Josep Moragues i Mas, va néixer al mas Moragues de Sant Hilari Sacalm i feia vida de pagès propietari quan, per diverses circumstàncies, es veié implicat en els moviments que es donaven a diferents llocs d'aquestes contrades, de catalans contra tropes franceses que molt sovint envaïen i ocupaven part del territori català.

El 1713, Moragues rendeix Castellciutat als Borbó però seguirà lluitant a les comarques interiors de Catalunya i, finalment, a Barcelona, que caigué l'11 de setembre del 1714. Home d'acció i contrari a una solució personal fàcil que se li oferia, el 1715 fugia amb altres patriotes catalans cap a Mallorca on encara seguia la lluita. En un segon intent per deixar Barcelona, i després de ser delatats, els fugitius foren presos el 22 de març.
Moragues fou jutjat, torturat i mort a garrot. El seu cap, com a escarni, fou posat en una gàbia de ferro que es va penjar al Portal del Mar de Barcelona, amb una inscripció que deia:
“Josep Moragues, per haver comès el crim d’una repetida rebel·lió, haver abusat dues vegades de la clemència reial, finalment, la tercera vegada, fou pres i executat per la justícia.”

Hi restà dotze anys.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Et felicito de veritat per la forma tan original de tractar el tema de la setmana. I per cert, són ben simpàtics els dibuixos !!

Per si no t'has adonat, a la web de Xavier Mir parlen del teu bloc, dient que a la campanya s'hi han adherit fins i tot des del Japó, i menciona en Tobusshi.

tobuushi ha dit...

Gràcies pel comentari. Crec que de vegades tenim tant de respecte a aquest personatges que ens fa por mostrar-los d'una manera diferent.
He vist el blog d'en Xavier Mir. M'ha fet gràcia.