dimecres, d’octubre 25, 2006

Japó i els símbols nacionals

Us tradueixo una notícia del Mainichi Shinbun.

"El govern prefectura de Hokkaido (l'illa del nord del Japó) revoca la sanció a un professor per l'obstrucció a cantar l'himne nacional el Kimi ga Yo.

Sapporo. Una comissió del govern de la prefectura de Hokkaido ha revocat la sanció imposada a un professor de segundària per impedir que sonés l'himne nacional durant la cerimònia de graduació dels estudiants. Segons la comissió la sanció imposada representava un abús d'autoritat. Segons la decisió d'una sentència del govern metropolità de Tòquio, del setembre passat, el fet d'isar la bandera o d'entonar l'himne nacional és inconstitucional, ja que vulneren la llibertat de pensament.

L'incident es va produir l'any 2001 a l'escola municipal de Kucchan durant la cerimònia de graduació dels estudiants. Segons sembla ni en el programa dels actes ni en els assajos anterior, s'havia inclòs que sonés himne nacional. Va ser una decisió unilateral, i d'última hora que va adoptar el director del centre, per sorpresa de tothom. L'encausat de 39 anys va decidir, aleshores, aturar la cinta mentre sonava l'himne."

Mainichi Shinbun 23 d'octubre 2006

Val a dir que les sensibilitats nacionals de la població de Hokkaido difereixen de la metròpolis, cal recordar que Hokkaido que vol dir "Illa del Nord" es deia antigament Ezo i estava poblada pels Ainu, una ètnia de la que en tenim encara petites poblacions i una cultura, però, molt reciduals.
També cal recordar que durant la restauració del Emperador Meiji S.XIX, Hokkaido va esdevenir l'ultim reducte de resistència anti-imperial i es va sessecionar del Japó fundant la República d'Ezo, reconeguda internacionalment pel l'Estat Francès que li va donar suport logístic i militar. La sobirania d'aquesta república, però només va sobreviure mig any.

La constitució japonesa escrita després de la Segona Guerra mundial, així com la política del govern no són de caire nacionalista, no es vol educar la població en idees nacionalistes per por del radicalismes. Això afecta tant a la simbologia nacional com a l'ensenyament de la història, molts japonesos desconeixen el seu passat.
L'Emperador, la bandera i l'himne s'han mantingut com a simbols de l'unitat nacional però són més de cara a l'exterior (representació internacional) que realment un sentiment patriòtic.

Pels japonesos el que realment els uneix com a nació és la llengua, l'escriptura i el menjar. I és clar, el fet que es consideren una raça diferent.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Uiiii... si aquí el mestre hagués fet el mateix damb la "rojigualda" y la Marcha Real el Tribunal Suprem segur que encara hagués augmentat la condemna.

Ja és curiós que als Estats Units el Tribunal Suprem va desestimar la condemna a un ciutadà acusat de cremar la bandera de les barres i els estels, alegant que era un acte enmarcat en el dret a la llibertat d'expressió. Això ho veig del tot improbable a l'Estat Espanyol, sincerament.

tobuushi ha dit...

Bé, és que a l'Estat Espanyol li cal cultura democràtica.
Que per cert no ha tingut mai.