dilluns, d’octubre 16, 2006

Jo també vull un estat propi_2 (VIII)


Pere Casaldàliga i Pla, (n.Balsareny, 28 de febrer de 1928), bisbe català de São Félix do Araguaia (Mato Grosso, Brasil).

Des de 1968 viu al Brasil, primer com a fundador d'una missió claretiana al Mato Grosso. Seguidor i predicador de la teologia de l'alliberament, Casaldàliga ha estat bisbe d'aquesta prelatura durant 33 anys. L'any 2005 en va ser rellevat, però continua treballant amb els indígenes i camperols.
La seva denúncia pública dels grans terratinents als que culpa de la misèria local, li ha comportat amenaces de mort en diverses ocasions: Els seus col·laboradors, el pare Jósimo o el sacerdot João Bosco, van ser assassinats i són recordats emocionadament en romeries.
Ha descatacat pel seu posicionament a favor de l'anomenada Teologia de l'alliberament, comdemnada pel Vaticà, en defensa dels pobles que aquest corrent de pensament rebutja anomenar pobres per anomenar-los empobrits, atès que han estat explotats pels països rics.
Els problemes amb el Vaticà van començar amb l'arribada de Joan Pau II, ja que fins a llavors havia comptat amb tot el suport de Pau VI.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Has fet un bon repàs de personatges aquest darrers dies. Felicitats per una feina ben feta !!