diumenge, d’octubre 15, 2006

Jo també vull un estat propi_2 (VII)


Josep Figueres i Ferrer va néixer el 25 de setembre de 1906, a Costa Rica. Fills dels immigrants catalans, Maria Figueres i Forges, i de Francesca Ferrer i Minguella.

El pare de Josep Figueres era doctor i la seva mare professora. La família Figueres Ferrer va gaudir de pertànyer a les classes privilegiades del país en un context històric en que es valorava molt la seva procedència europea. En un principi la família es va establir a San Ramón a la part occidental de Costa Rica.

La seva vida transcorre en el context de la oligarquia dominant al país, classes privilegiades que segueixen hores d'ara influint d'una manera determinat el destí de la nació.
Figueres va esdevenir un home d'influència, posició que el dugué, després de la guerra civil, a presidir la junta provisional del nou govern. Aquesta junta s'anomenaria "Junta Fundadora", i va mantenir-se al poder 18 mesos. Durant aquest període Figueres introduiria unes reformes revolucionaries no només al país, a Amèrica, però al món sencer.

La més rellevant va ser l'abolició de les forces armades, en un principi per avortar possibles cops d'estat, d'altra banda tant freqüents a la regió.
Segons el mateix Figueres la idea d'abolir l'exèrcit li va venir inspirada per la novel.la de H.G. Wells "Outline of Histori", segons H.G. Wells:"el futur de la humanitat no inclou les forces armades." La policia sí, perquè ningú és perfecte." Així doncs Costa Rica és un dels pocs països del món sense forces armades. Malgrat tot manté un cos de policia de 7.500 efectius per un total de 2.3 milions de persones.

Una altra de les mesures de Figueres va ser extendre el sufragi a les dones i als analfabets.

Legislar un sistema de benestar social, modèlic al continent.

Nacionalitzar la Banca.

Garantir el sistema d'educació públic.

Concedir la ciutadania als immigrants de raça negra.

Il.legalitzar el partit comunista. Potser la mesura més qüestionable.

Es pot considerar Figueres com el pare del nou estat de Costa Rica. Un país que d'altra banda gaudeix d'estavilitat política, i qualitat de vida en uns estàndards exemplars a la zona. La política ecologista i preservacionista de l'entorn natural del govern han convertit al país en una jardí verge enveja del món sencer.

Els que vam poder veure el programa de TV3 Afers Exteriors, dirigit i presentat per Miquel Calçada, ens vam adonar que l'oligarquia del país és bàsicament catalana o d'origens catalans. No deixa de ser "curiós" que un dels països més modèl.lics i estables d'Amèrica hagi estat forjat per catalans.