dimarts, d’octubre 17, 2006

Jo Robot

Sóc de la generació que va créixer amb Mazinger Z, per a mi el millor robot de la història.
Mazinger Z és el millor perquè es basa en la tecnologia de l'antiga Grècia, una civilització perduda anomenada Imperi Mikenense, basat en el mite de l'Atlàntida, Micenes i els Golems de la tradició Jueva, un robot mediterrani.

Mazinger es basa en antigues llegendes europees de civilitzacions perdudes i tecnològicament molt avançades. Pot semblar ciència-ficció però no ho és tant. Els misteris que envolten la civilització egipcia en són una prova.


Per altra banda, els japonesos, tecnològicament hereus del imperi Xinès que va captivar Marco Polo, tenen, des de fa segles, obsessió per la robòtica.
Els Karakuri, són autòmates, que al període Edo (S.XVII-XIX) van arribar a un grau de sofisticació sorprenent.
Nines que escriuen kanji, serveixen el te, ballen, disparen fletxes, etc.


Actualment Japó és conegut mundialment per la seva tecnologia d'avatguarda, i el que més ens crida l'atenció són els seus robots, i com la societat japonesa els ha assimilat en la seva vida diària.
De fet actualment es poden adquirir robots per l'ús domèstic, no només per jugar, sinò que també tenen utilitat pràctiques, com el robot guardià, que es connecta al nostre telèfon mòbil i a través d'una càmera i de comandanents el podem fer vigilar la casa quan no hi som, els botons del telèfon ens serveixen per fer moure el robot des d'una part a un altre de la casa. Aquest robot té una versió "mainadera" amb una menjadora incorporada per vigilar gats i gossos, si estem de viatge.

L'any passat a l'Exposició Universal d'Aichi les grans empreses de tecnologia com SONY, TOYOTA o HONDA van incorporar robots als seus pavellons, l'èxit va ser brutal, les cues per visitar les mostres eren de sis hores!

Entre els robots esposats el més famós és Asimo, de Honda, he tingut l'oportunitat de veure'l en directe i us puc dir que és impressionant, i molt bonic (subjectivament).

Asimo pot caminar, pujar escales, córrer, ballar, etc. És evident que Asimo és un entreteniment però la tecnologia motriu que utilitza es pot usar per altres finalitats, que no són el pur espectacle.
Actualment s'està treballant en unes cames mecàniques per ajudar a les persones amb discapacitats motrius. Us imagineu no haver de menester cadira de rodes? Doncs això actualment és possible.

Sony està a punt de llançar un nou robot mascota, degut a l'èxit de Aibo, ara li toca el torn a un robot humanoide, QRIO, un robot que aprèn i evoluciona. Segons l'empresa QRIO ens vol alegrar la vida.

Isaac Asimov, va començar a plantejar-se el futur amb robots i els problemes ètic que comportarien, i va escriure les famoses 3 lleis de la Robòtica
Crec, però que, per ara em penso que les Lleis de la Robòtica d'Asimov ens les saltem, a la "torera"?

Tanmateix no deixen de ser captivadores aquestes imatges.

Actroid-DER, si visiteu aquest link podreu veure vídeos d'aquesta robot humanoide treballant.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Per les nostres terres hem optat per una altra tècnica... fer persones que cada cop més s'assemblin a robots !!

De moment els resultats apunten a l'èxit de l'operació. Seguirem informant...

tobuushi ha dit...

Pots concretar MAS?

Anònim ha dit...

Si no recordo malament, vaig llegir en un muy interesante farà cosa de 6 o 8 anys una serie de lleis que es plantejaven per imposar com a principals als robots (potser eren de la NASA, ha passat molt de temps). recordo que eren 10 i que la primera llei d'Asimov, la de no causar dany ni per inacció permetre que es causi dany a un ésser huma,no era la primera, potser ni hi sortia. La primera era la de la deguda obediència. I em va cridar l'atenció també el fet que es parlés de robots rebutjats, una de les lleis era no establir-hi contacte, com si fòssin una societat apart. En general sonava tot una miqueta a ciencia ficció i un xic molt a interessos comercials i/o militars. Però ara, semblant a Daniel R (robot) Olivaw, un dels protagonistes del cicle de robots previ a la fundació, tenim aquesta preciosa però intranquilitzadora robat vestida de blau. El futur s'acosta, i no tan lentament... Apa, una rubinenca salutació. Carles M.

tobuushi ha dit...

Carles! encantat de poder saludar-te. Un plaer de debó. Si vols veure com d'aprop està el futur et convido a vilitar l'enllaç:
http://www.kokoro-dreams.co.jp/english/robot/act/gallery.html