divendres, de setembre 24, 2010

Els xinesos ens fan la punyeta

Nosaltres també tenim illes "Julivert" quan el teu país és un arxipèlag plegat de petites illes i la teva història ha estat marcada per conflictes amb els països veïns, el més normal és que s'arrosseguin conflictes territorials de tota mena. En el cas japonès, les illes.
El Japó reclama, des del final de la Segona Guerra Mundial, les  Illes Chishimare ( Illes Kurils en rus ) unes illes al nord de l'illa de Hokkaido.
També temin problemes amb Corea de Sud per l'Illa de Tsushima a mig camí.

Ara, però el conflicte que us ha arribat és el que tenim amb les dues Xines, la República Xinesa i la República Popular Xinesa. Per uns illots anomenats Senkaku.
Resulta que un vaixell xinès va ser interceptat pels guardacostes japonesos, i van arrestar a la tripulació.
Aquest incident ha estat el detonant de protestes anti-japoneses a la Xina i altres països amb presència de xinesos.
De fet als xinesos no els cal gaire per protestar contra el Japó. En part perquè és una dictadura on és fàcil manipular els sentiments dels més fanàtics.

Però aquestes illes de qui són? Actualment són japoneses legalment, per tant, el guardacostes que va interceptar al vaixell xinès tenia tota la legitimitat internacional per poder-ho fer.
Per altra banda hi ha dos estats sobirans que reclamen les illes, un, la República Popular Xinesa, i l'altra, la República Xinesa ( Taiwan ). Aquest segon estat no reconegut per primer.
De fet les illes són oficialment japoneses des de 1895 després que el Japó signés l'annexió d'aquests territoris incloent-hi'hi l'Illa de Formosa ( Taiwan ) en guanyar la guerra Shino-japonesa. L'estat que va cedir les illes va ser el desaparegut Imperi Qing ( 1644-1912 ).
Aquestes illes, però, formaven par de l'antic Regne Ryukyu ( 1429-1879 ) aquest regne era vassall dels senyors feudals Satsuma ( actual Kyushu ) hi va ser absorvit pel Japó durant la Restauració Meiji ( 1868-1912 ), que en realitat va ser la unificació del Japó, fins aleshores dividit en petits estats feudals.

Així doncs les illes són japoneses des del Segle XIX i cap dels estats amb qui es va signar l'annexió existeix a l'actualitat, un dels països que en reclama la sobirania és una regió seccessionada de la Xina i l'altra és una dictadura comunista i imperialista, sinó que ho preguntin als tibetans.
Quan Japó va signar la rendició, els Aliats no van trobar cap motiu legal per retirar la sobirania japonesa a les illes Senkaku, al contrari del que van fer amb les Kurils, tot que la sobirania japonesa d'aquestes illes del nord era si fa o no fa de la mateixa època.

De fet, però ni les Kurils ni les Senkaku ni són japoneses ni russes o xineses, aquí hi han altres pobles a qui mai s'ha preguntat res, a les Kurils, els Ainus o Ezo el poble originari del territori, i a les Senkaku els Ryukyu ( els actuals habitants d'Okinawa ) ambdues ètnies anihilades per nacions més poderoses.
De tota manera les Senkaku són una excusa per crear conflictes derivats d'interessos econòmics més importants.