dimecres, de març 16, 2011

Q & A: Què s'ha de fer per reduir els riscos d'exposició a la radiació?

Aquest home és Yukio Edano el ministre portaveu del govern, crec que aquest dies dorm molt poc, també és la persona encarrergada de fer-nos arribar la informació sobre la central nuclear de Fukushima.

Q: Què han de fer les persones que viuen a prop?

R: Si es preveu un cert grau d'increment en els nivells de radiació, el govern central donarà instruccions als residents propers a romandre dins d'edificis o evacuar els llocs a certa distància.

Q: Quin és l'objectiu de mantenir a les persones dins d'edificis o donant-los instruccions per evacuar?

R: L'objectiu és minimitzar "l'exposició externa", on un s'exposa a la radiació de les substàncies radioactives en l'aire, i "l'exposició interna", que passa quan un inhala substàncies radioactives o els consumeix en els aliments o begudes.

Q: Com són aquestes instruccions oficials?

R: Es comuniquen a través de ràdio i televisió, així com els serveis de ràdio comunitària i els cotxes altaveu dels governs locals. Funcionaris informaran les mesures d'una manera que permeti les persones afectades tant de temps com sigui possible per preparar-se per l'evacuació. És important seguir els anuncis oficials i actuar amb calma i no deixar-se portar per rumors o desinformació.

Q: Què puc fer si s'emet una instrucció de quedar a casa o dins d'un edifici?

R: Si vostè està fora, hi ha una possibilitat que la seva roba o sabates han estat contaminats amb substàncies radioactives. Quan torni a casa o entri en un edifici, treure's el que ha estat utilitzant i posar-los en una bossa plàstica i tancada.
Si vostè té accés a l'aigua per rentar-se, aquestes substàncies poden ser bàsicament arrossegades. També es poden eliminar de la cara i el cos amb xampú o sabó. Si vostè no té aigua al seu voltant, amb un drap o tovalloletes humides.

Q: Com he de anar amb compte quan estic a casa o dins d'un edifici?

R: Apagueu els ventiladors, condicionadors d'aire o altres dispositius similars que d'intercanviin d'aire entre l'interior i l'exterior de l'edifici. Totes les portes i finestres han d'estar tancades. Els aliments han de ser posats en recipients amb tapes o embolicats, i si és possible, refrigerats. L'aigua potable ha d'estar embotellada, no de l'aixeta.

Q: Quines mesures he de prendre si s'emet una directiva d'evacuació?

R: Per tal d'evitar un incendi, tanqui la vàlvula principal de subministrament de gas i desconnecti l'endoll. Després de tancar les portes, caminar fins al lloc designat per al transport i seguiu les instruccions donades pel personal a càrrec. No està prohibit conduir els seus propis vehicles, però que podria augmentar el risc de causar embussos de trànsit o, si està estacionat a la carretera, podria interrompre els vehicles de transport de subministraments o de bombers. És millor evitar conduir tant com sigui possible.

Q: Com he de vestir-me i portar amb mi?

R: Per reduir l'exposició de la seva pell, utilitzeu una màscara, una gorra i un abric amb caputxa, si els té. Si plou o neva, utilitzeu botes i guants, tovalloles humides o mocadors de cotó són molt útil per evitar la inhalació de substàncies radioactives si es cobreix la boca i el nas amb ells. És una bona idea preparar una bossa d'evacuació amb articles de necessitat mínima, com una llanterna, una ràdio portàtil, roba i altres articles que pugui necessitar immediatament.

Q: Quant de temps pot estar en vigor una ordre de quedar a casa o una evacuació?

R: És difícil fer una declaració general. Tot el que podem fer és esperar fins que les circumstàncies s'estabilitzin.

Q: Què s'ha de fer fora de les zones en que s'emeti una directiva d'evacuació?

R: Es pot usar una màscara o prendre altres accions com el trasllat a un lloc més allunyat. Però el govern i  l'Agència de Seguretat Nuclear diu que no hi ha necessitat de prendre mesures immediatament fora de les zones en qüestió.

Q: La pluja, el vent o altres factors climàtics tenen un impacte?

R: Les substàncies radioactives en l'aire poden caure amb la pluja. El fort vent podria transportar materials radioactius que són generalment bloquejades per edificis o muntanyes més lluny. Però l'agència de seguretat nuclear anirà assenyalat que les àrees per a l'evacuació.

Q: He d'estar preocupat sobre els aliments?

R: Hi ha el risc de consumir substàncies radioactives, aigua contaminada o productes agrícoles. El govern podria restringir els enviaments de productes de determinades regions després de jutjar els nivells de radiació en les àrees. L'Institut Nacional de Ciències Radiològiques insta les persones que s'abstinguin de consumir productes de les zones designades per a l'evacuació.

Q: He sentit que és bo prendre preparats de iode.

R: El iode, si es consumeix en un gran volum, planteja el risc de causar càncer de tiroide. La seva acumulació a l'interior del cos es pot evitar una mica si es pren preparacions de iode que no alliberen la radiació. Però les preparacions de iode tenen efectes secundaris, com reaccions lèrgiques i no són particularment eficaços en la contenció d'altres substàncies radioactives. Cal tenir-los, seguint les instruccions d'un expert.

4 comentaris:

Carquinyol ha dit...

A mi em perdonaràs, però això em recorda a aquell episodi de SouhPark on la directiva a la població civil davant una erupció volcànica era llançar-se a terra i cobrir-se el cap...

... ha dit...

Segueixo el teu blog des de que tot això va començar, i després de totes les informacions que llegeixo als diaris i webs, sempre acabo llegint el teu blog, perquè és la versió més que més m'apropa a la realitat que viviu. Espero que puguis seguir el amb el blog i que arribi la calma...

Elfreelang ha dit...

Gràcies a Adbega acabo de descobrir-te, no sé que dir-te, coratge i sort i que estigueu sans i estalvis! tant debò es recuperi la "normalitat" ...això de la radioactivitat fa por, almenys a mi me'n faria...almenys que el vent ajudi i transporti la radioactivitat cap a mar endins...

alvys ha dit...

Fa bastant temps que et segueixo, però aquesta la primera vegada que t'escric. Aquí Catalunya els mitjans parlen molt del que ha passat a Japó, però tal com diu en Adbega llegir el teu blog dóna una visió més real i més propera al que podriem sentir la població de qualsevol part del mon. Ànims i força!!
Ah, i enhorabona pel blog.