dijous, d’abril 07, 2011

Una torre misteriosa, o un viatge al futur?

Una torre que s'assembla Tòquio Sky Tree, la més alta del món torre de radiodifusió actualment en construcció a Sumida Ward de Tòquio, s'ha trobat representada en un gravat en fusta, un ukiyo-e de la primera meitat del segle XIX.

El "Toto mitsumata no Zu" (el punt de vista de la zona de Tòquio mitsumata) es va crear al voltant de 1831 per Utagawa Kuniyoshi (1798-1861), un dels principals artistes de l'ukiyo-e de finals del període Edo. L'obra d'art s'exhibeix al Museu Isago no Sato a Kawasaki, prefectura de Kanagawa, en el marc d'una exposició temporal que commemora el 150 aniversari de la mort de l'artista.

L'atenció de l'exposicio s'ha centrat en una torre misteriosa representada a la part esquerra de l'obra, portant a alguns a suposar que l'artista havia predit l'aparició de Tòquio Sky Tree.

L'obra iŀlustra el paisatge de la zona de Tòquio Fukagawa a l'altre costat del riu Sumida, així com diversos vaixells de pesca flotant a l'aigua i homes reparant el seu vaixell amb un foc de llenya.

Al costat esquerre de l'obra mostra dos edificis alts i estrets, de gran alçada. El de l'esquerra es creu que és una torre de vigilància contra incendis. No obstant això, els experts diuen que no hi havia en aquell periòde històric edificis tan alts com el misteriós al seu costat.

Utagawa representa l'art japonès de finals de l'era Edo, juntament amb altres artistes de l'ukiyo-i incloent Hokusai Katsushika i Utagawa Hiroshige. Utagawa Kuniyoshi és conegut pel seu estil excèntric, poc ortodox, mentre que Hokusai Katsushika per posar èmfasi en el realisme.


El director del museu, Fumio Saito va explicar que: "En aquell temps, hi havia regles que prohibien la construcció d'un edifici més alt que el Castell d'Edo".
La torre en qüestió sembla ser una bastida per cavar un pou, però el director Saito nega la suposició, dient que era poc probable que la gent construís una torre per perforar un pou al districte Fukagawa. Segons sembla per la data de l'obra, aquesta va ser creada l'any de la mort de l'artista. O sigui que va ser un dels seus darrers treballs.
El director del museu espera que els visitants podran veure la pintura i fer volar la seva imaginació o dir-hi la seva.