dilluns, d’octubre 10, 2011

10 d'octubre, el dia en que Japó va sorprendre al món...

Avui és Taiiku no Hi ( el dia dels esports ) és festa nacional, celebrem la inauguració dels Jocs Olímpics de Tòquio l'any 1964, després de gaire be vint anys de la guerra el Japó es mostrava al món com el que seria vints anys desprès dels jocs, una potència mundial moderna, Tòquio'64 i la fira mundial Osaka'70 revelarien el miracle econòmic del Japó. Avui en dia el país està sotmès a una crisi que fa vint anys que arrossega, però se segueix apeŀlant a l'esperit de lluita i sacrifici que va portar aquest país a ser el líder mundial que va arribar a ser i que va eclusionar durant els jocs olímpics.

L'any 1964 Japó va millorar les seves infraestructures, va construir nous aeroports i va fer el primer Shinkansen ( el tren bala ) que uniria les dues grans ciutats del país, Tòquio i Osaka.

 L'estadi olímpic el dia de la inauguració.

 El gimnàs Taiikukan de Shibuya.

El famós Budokan.

Japó va aprofitar els jocs per fer-se propaganda, per deixar clar al món que era un gegant ambiciós i va fer oblidar que només dotze anys abans encara era un país ocupat militarment per l'exèrcit dels Estats Units.

El Taiiku no Hi es celebra el segon dilluns d'octubre i enguany ha coincidit persisament amb la inauguració dels jocs. Aquesta època de l'any escoles i instituts organitzen els undokai, els mítings atlètics, on els alumnes competeixen amb la participació dels pares i els avis en qualitat de premsa gràfica, o perquè un penseu que es va inventar el vídeo domèstic?
El cap de setmana serà l'undokai de l'escola de la Shikibu, ja us n'he parlat moltes vegades la setmana que bé també un en faré cinc cèntims.

2 comentaris:

Marta ha dit...

Va ser l'any que vaig neixer!!!!

Claire ha dit...

L'estadi olímpic sempre em porta bons records (per altres motius, com concerts per exemple... jejeje) però trobo genial tot el que van fer el 1964 pels Jocs Olímpics! (jo no havia nascut encara...)